mamalijf

Wat met je lijf tijdens en na de zwangerschap?

 

mamalijf

Veelgestelde vragen

Zit je met iets? Heb je een bezorgdheid?

Ik ben zwanger

Mag ik blijven sporten tijdens de zwangerschap?

Ja! En liefst zelfs! Sport heeft ongelooflijk veel gezondheidsvoordelen voor zowel vrouw als foetus. Wandelen, zwemmen en fietsen zijn zeker aangewezen. Maar ook zwangerschapsyoga, aquagym en pilates gericht op zwangeren kunnen. Zelfs lopen mag je verder zetten zolang het voor jou goed voelt!

Let wel op volgende:

  • Sporten in hitte en zeer vochtige omstandigheden = te vermijden
  • Sporten op meer dan 2500 hoogte = te vermijden
  • Niet: SCUBA (Self-Contained Underwater Breathing Apparatus) diving, onderwater duiken is af te raden o.w.v. decompressie
  • Voorzie adequate voeding en hydratatie
  • Sporten met risico op contact of vallen zoals paardrijden, waterski, gevechtssport etc. worden ook afgeraden
  • Draag losse, aangepaste kledij
  • let je bij grond/mat-oefeningen begeleiden door een professional om de exacte do’s en don’ts te leren
  • Niet: powerplate

Stoppen indien:

  • Meer vaginaal vochtverlies
  • Vaginaal bloedverlies
  • Pijnlijke en regelmatige contracties baarmoeder
  • Ernstige pijn thv. de borst
  • Kortademigheid die niet betert bij rust
  • Draaierigheid of flauw gevoel dat niet betert bij veranderen van houding en/of rust

TIP: Luister naar je lichaam!

Twijfels of klachten? ALTIJD bespreken met je arts!

 Enkele kwaaltjes en wil je toch actief blijven? Je kan steeds te rade bij je kinesitherapeut/fysiotherapeut voor een aangepast sport-/bewegingsprogramma op maat.

#scubadiving #diepzeeduiken #duiken #onderwater #sporten #sport #lopen #yoga #zwangerschapsyoga #oefeningen #powerplate

Mag ik nog buikspier-oefeningen doen?

Ja! Mag zeker. Let wel dat je goede oefeningen en vooral een kwalitatieve uitvoering kiest. Je kan zeker ‘kwaad’ doen met oefeningen waarbij je de druk in je buik verhoogt of te zwaar je rechte buikspieren aanspreekt zoals klassieke sit-ups. Een adequate ademhalingstechniek is aangewezen. Vraag raad aan je kinesitherapeut om voor jou ideale buikspieroefeningen op maat op te stellen en uit te leggen.

 #buikspieren #buikspieroefeningen #coretraining

Wat zijn de pijnscheuten ter hoogte van mijn schaambeen?

Tijdens de zwangerschap klagen vrouwen wel eens van bliksemschichten, felle pijnscheuten of knagende pijn ter hoogte van het schaambot (helemaal onderaan je buik). Deze felle pijnen kunnen wijzen op een aantal zaken. Veel voorkomend is pijn afkomstig van het gewrichtje tussen de twee schaambotten: je symfysis pubis. Dit gewrichtje kan wat losser worden door de hormonen waardoor er meer speling ontstaat en zo pijn kan uitlokken. Laat je bekken onderzoeken om op zoek te gaan naar de veroorzakers van de pijn want heel vaak ben je met gerichte tips en advies, soms een manuele behandeling, snel grotendeels van je klachten verlost!

 #schaambeen #onderbuikpijn #bekkenpijn #zwangerschapskwaaltje

Wat kan ik doen aan liespijn?

Liespijn kan vele oorzaken hebben. Praat over je klachten met je gyneacoloog/huisarts. Deze kan onderzoeken wat er oorzakelijk is. Heel vaak is het iets onschuldigs zoals het op rek komen van de banden waarmee je baarmoeder ophangt, ook wel bandenpijn genoemd. Soms brengt een zacht warm compress al wat verlichting. Pijn in de liezen kan ook het gevolg zijn van spier-en gewrichtsveranderingen, dit kan onderzocht en behandeld worden door je kinesitherapeut, manueel therapeut en/of osteopaat.

 #liespijn #bekkenpijn #zwangerschapskwaaltje

Mag ik mijn bekkenbodem trainen tijdens de zwangerschap?

Uiteraard! Onderzoek wijst uit dat bekkenbodemtraining tijdens de zwangerschap alleen maar voordelen kent! Ken je de juiste techniek? Dan kan je zonder zorgen aan de slag. Ben je niet helemaal zeker over je techniek en het type oefening? Boek dan een afspraakje bij je gespecialiseerd kinesitherapeut, deze kan met jou uitgebreid je techniek bekijken en oefeningen op maat aanbieden.

Let op met in je eentje te starten met vaginale gewichtjes, balletjes, bekkenbodemtrainers,… We zien jammer genoeg vaak erg gemotiveerde vrouwen die hiermee aan de slag gaan en jammer genoeg niet de juiste techniek beheersen en zo overspanning/stijfheid in de bekkenbodem creëren!

Zonde want dit komt een bevalling niet ten goede en kan ook allerlei andere probleempjes met zich meebrengen.

 TIP: www.thepelvicfloor.be

 #bekkenbodem #bekkenbodemspieroefeningen

Hoe kan ik me voorbereiden op de bevalling?

Dat is een goede vraag. En niet de gemakkelijkste om kort te beantwoorden. De voorbereiding op een bevalling én het leven nadien is heel persoonlijk. Het proces van nieuw leven scheppen is een boeiende periode waarin stilstaan bij jezelf en de veranderingen kan helpen in het leren voelen wat voor jou belangrijk is. Je kan voelen of je nood hebt aan informatie, die je uit boeken kan halen en van het internet. Let hierbij zeker op de bronnen die je contacteert want jammer genoeg staan er veel onwaarheden op het web. Je kan je in dit proces laten bijstaan door bijvoorbeeld een vroedvrouw, die je mee kan voorbereiden op de komst van een baby. Je kinesitherapeut begeleidt je graag bij je fysieke klachten maar ook bij het leren kennen en voelen van je lichaam. Je kan prenatale lessen volgen, individueel of in groep. En vergeet niet om eens te polsen bij je eigen moeder, hoe heeft zij haar zwangerschap en bevalling(en) ervaren? Heeft ze tips voor je?

 #prenatalevoorbereiding #zwangerschap

Kan ik terugvallen op pijnstilling bij de bevalling?

Ons lichaam is een fantastisch vernuftig systeem. Gelukkig maakt je lichaam natuurlijke pijnstilling aan tijdens de bevalling. De ene vrouw slaagt er al beter in dan de andere om een grote portie natuurlijke pijnstilling aan te maken. Je kan je goed voorbereiden op de bevalling en zo leren hoe dit natuurlijke pijnstilling mechanisme werkt.

 Er zijn ook andere zaken zoals acupunctuur, acupressuur & hypnose.

 Medicinale pijnbestrijding kan onder de vorm van lachgas, maar dat wordt in België amper gebruikt. Een epidurale verdoving (ruggenprik) is in België wel een gangbare vorm van pijnbestrijding. Je kan de mogelijkheden bespreken met je vroedvrouw, verloskwartier en/of gyneacoloog.

 #pijn #pijnstilling #epiduraleverdoving #lachgas #bevalling #zwangerschapsbegeleiding #prenatalekinesitherapie

Als ik lach of spring of dans of hoest verlies ik een beetje urine, is dat wel normaal?

Maar liefst een derde van alle vrouwen krijgt te maken met ongewild urineverlies tijdens de zwangerschap. Om verschillende redenen kan je urineverlies krijgen:

  • Je hormonen: hormonale veranderingen versoepelen/verslappen de bekkenbodem structuren zoals spieren en blaas wat top is voor de bevalling, maar dus mogelijks urine-, windjes-, stoelgangverlies met zich mee brengt.
  • De baarmoeder wordt groter en zwaarder waardoor de andere organen zoals bijvoorbeeld de blaas minder plaats krijgen, waardoor meer druk erop.
  • Sommige baby’s zijn erg actief en naargelang hun positie en grootte kunnen ze wel eens je blaas als trampoline lijken te gebruiken.
  • Tijdens de zwangerschap heb je behoorlijk meer bloed in je lichaam waardoor je ook meer urine aanmaakt en je dus vaker moet gaan plassen.

De combinatie van deze elementen maakt dat urineverlies tijdens je zwangerschap eigenlijk best logisch is. Je blaas krijgt extra druk en je sluitspieren verslappen. Zo kan het weleens gebeuren dat je ongewild wat urine verliest wanneer je hoest, niest of lacht. Je bekkenbodem is nu niet meer in staat om voldoende tegendruk te bieden. Bij urineverlies tijdens de zwangerschap zijn er nog heel wat beïnvloedende factoren. Zo spelen onder meer ook het functioneren van je bekkenbodemspieren, je lichaamsgewicht, je leeftijd en eventuele eerdere bevallingen een rol.

TIP: leer je bekkenbodemspieren kennen! Een kinesiste gespecialiseerd in ‘pelvische reëducatie en urogenitale kinesitherapie’ kan je helpen om een juiste aanspanning te leren en vooral ook een correcte ontspanning. Ze kan je tips op maat geven van jou bekkenbodem.

TIP: op www.thepelvicfloor.be vindt je heel wat betrouwbare informatie over de bekkenbodem!

 #bekkenbodem #urineverlies #sluitspieren #stoelgangverlies #windjes #betervoorkomendangenezen #prenataal

Kan ik striemen voorkomen?

Striae voorkomen tijdens je zwangerschap kan niet! Het zijn onderhuidse littekens die ontstaan door het snelle uitrekken van je huid tijdens de zwangerschap. Over het algemeen verschijnen ze op buik, billen, benen en borsten. Er is zeker een genetische factor die meespeelt en daarnaast zijn roken en een donkere huidskleur hebben ook factoren die meer risico op striae met zich mee brengen.

Het lijkt wel dat het soepel houden van de huid een nuttig effect kan hebben in het voorkomen van striae. Daarbij speelt het geen rol welke crème of olie je gebruikt! Je kinesitherapeut kan je instructies en tips geven voor het soepel houden van je huid.

 #striemen #striae

Wat is het nut van een geboorteplan?

Een geboorteplan is een ideale manier om je bevalling voor te bereiden. Je brengt je wensen en eventuele angsten in kaart. Je denkt al na over beslissingen die misschien zullen moeten genomen worden tijdens de bevalling. Door mogelijke scenarios te bekijken en bespreken met je partner, leer je mogelijkheden kennen en voelen jullie jullie meer voorbereid. Het helpt om op dezelfde golflengte te komen wat een plus is om als team naar het einde van de zwangerschap toe te leven.

 Het in kaart brengen is een handige tool ter communicatie tussen jou en de zorgverleners. Zie een geboorteplan vooral als een start van een gesprek, zie het als een communicatie tussen jullie en de zorgverlening. Het helpt om vooraf verwachtingen, wensen of misschien angsten/bezorgdheden te bespreken.

 Zie het niet als een in-beton-gegoten-document. Ja, het wordt onderdeel van je (medisch) dossier en ja, zorgverleners nemen het zeker serieus. Maar een geboorteplan is de stárt van een gesprek, niet het eindpunt. Zeker als je voor het eerst zwanger bent, is het soms abstract, zon bevalling. Samen met je partner ontdekken wat je opties en keuzes zijn, het liefst in verschillende scenarios, is de ultieme kans om elkaar beter te leren kennen en samen naar de bevalling toe te groeien.

Kom je in het verloskwartier toe als je al volop in arbeid bent en je liever met rust gelaten wordt? Dan is voor de hulpverlening een geboorteplan ideaal om snel een indruk te krijgen van wie je bent en wat je belangrijk vindt.

 #geboorteplan #geboortevoorbereiding #zwangerschapsbegeleiding

Wie kan me begeleiden tijdens mijn zwangerschap?

Naast je partner, familie en vrienden is de zorgverlening in België en Nederland zeer uitgebreid. Je kan onder

andere beroep doen op:

  • Een vroedvrouw/vroedvrouwenpraktijk
  • Gyneacoloog/Verloskundige
  • Lactatiekundige
  • Kinesitherapeut/Fysiotherapeut gespecialiseerd in perinatale kinesitherapie
  • Psychotherapeut
  • Doula
  • Voedingsdeskundige

 #zwangerschapsbegeleiding #vroedvrouw #doula #kinesitherapeut #psychotherapeut #voedingsdeskundige #gyneacoloog #prenataal #zwangerschap

Help, mijn baby ligt in stuit?

Rond de termijn van 32 weken gaat de baby stilaan met het hoofdje naar beneden liggen. Bij een stuitligging ligt het hoofdje van de baby bovenin de baarmoeder en het poepje (onvolkomen stuitligging) of de benen (volkomen stuitligging) beneden bij de bekkeningang. De baby kan nog steeds draaien tot en met de bevalling, maar de kansen worden kleiner en kleiner.

Zoek een gespecialiseerde kinesitherapeut en/of vroedvrouw in het helpen keren van de foetale ligging. Lukt dit niet dan zal de gyneacoloog met je bespreken of een externe draaiing is aangewezen. Dat is een manoeuver die de gyneacoloog geassisteerd door een vroedvrouw en echobegeleiding waarbij de baby via je buik manueel geprobeerd wordt te draaien.

 #stuitligging

Hoe kan ik me voorbereiden op de kraamperiode?

Dit is iets waar vaak te laat over wordt nagedacht. Vele koppels hebben de neiging te denken tot en met de bevalling en wat daarna komt is vaag. Je komt met een klein babytje thuis waar je uur-in-uur-uit voor moet zorgen. Je Mamalijf is herstellende en heeft nog voldoende rust nodig. Het kan nuttig zijn vooraf na te denken over wie jullie kan helpen in deze kraamperiode.

  • Leg een vroedvrouw vast
  • Denk na of kraamhulp iets voor jullie is
  • Bekijk waar je kraamkost kan bestellen of spreek af met familie of ze eten willen brengen
  • Leg een voorraadje maaltijden aan in de diepvries
  • Zorg voor een handig ingerichte ruimte

 #kraamperiode #vroedvrouw #kraamhulp

Wat is ideale kraamkost?

Je mamalijf heeft bouwstoffen nodig om te herstellen en aan te sterken. Geef je borstvoeding, dan heeft je lichaam nog meer stoffen nodig om ook de melkproductie goed op gang te houden. We weten allemaal dat tijd en soms goesting ontbreekt om lekkere gezonde voeding te voorzien en te eten. Denk er daarom tijdig over na om te food preppen en taken uit handen te geven. Mensen staan te popelen om jullie te helpen door naar de winkel te rijden, kraamkost te brengen, soep te maken etc.

  • hydrateren: je lichaam heeft veel water nodig!
  • zorg voor voldoende ijzer, bijvoorbeeld uit groene bladgroenten
  • vitamine C om ijzer te helpen opnemen
  • denk aan vette vis om je Omega-3 bij te vullen
  • én een tip: voorzie gezonde, gemakkelijke tussendoortjes of beter gezegd laat deze voor jou voorzien! Om je hormonale balans sneller terug te vinden is een stabielere bloedsuikerspiegel aangewezen. Als je van de éne koek naar het andere chocolaatje toeleeft gaat je lichaam en je geest er geen baat bij hebben. Laat je kraamhulp bijvoorbeeld
    • energyballs maken op basis van dadels, noten en cacao
    • een bananenbrood
    • rauwe groentjes fijngesneden met een yoghurtdipsaus
    • fruitsalade
    • crackers met hummus

#kraamkost #postnataal #herstel

Mag ik nog heffen en tillen nu ik in verwachting ben?

Zo lang je een normale gezonde zwangerschap hebt mag je zeker nog heffen en tillen. Uiteraard zoals wanneer je niet zwanger bent is het aan te raden een gezonde hef- en tiltechniek toe te passen. In combinatie met de juiste techniek is het van belang dat de belasting en belastbaarheid in evenwicht zijn. D.w.z. dat je jezelf niet zwaarder belast dan dat je mamalijf aankan. Telkens pijnklachten bij heffen of tillen? Of altijd harde buiken getriggerd door heffen?

Bespreek met je arts en vraag raad aan je kinesitherapeut.

Des te sterker je spieren en je techniek des te beter je gewicht kan blijven dragen/heffen.

 #heffen #tillen #dragen #zwanger

Help, heb ik bekkeninstabiliteit?

Heb je pijn rondom je bekken? check dan zeker deze website waar je 5 testjes vindt om jezelf te testen op bekkeninstabiliteit klachten. Voor pijnen in en rondom het bekken en je staartbeen kan je altijd terecht bij je kinesitherapeut. https://www.rosttherapy.com/nl/informatie-over-bekkenpijn-of-stuitpijn/

#bekkeninstabiliteit #bekkenpijn #rugpijn

Wat zijn harde buiken?

Het is normaal dat je buik af en toe hard en stevig wordt vanaf 20 weken zwangerschap. Deze reactie van je spieren kan het gevolg zijn van stress, fysiek of mentaal. Fysieke stress kan gewoon het stampen van de baby zijn, een plotse beweging die je maakt, een volle blaas, een volle maag, een orgasme of een blaasontsteking. Deze harde buiken komen en gaan en trekken vaak erg snel weg. Blijft de buik met regelmaat hard worden? Verdwijnt het niet als je rust neemt? Contacteer dan even je vroedvrouw en/of verlosafdeling. Enkele tips: Ademhalingsoefeningen, een warm bad, even neerliggen, kersenpitkussen,…

#hardebuiken

Ik denk dat ik de slijmprop verlies?

De slijmprop is een stukje dik en taai slijm dat je baarmoedermond afsluit tijdens je zwangerschap als bescherming van je baarmoeder en baby tegen infecties.

Soms gaat het verliezen van de prop in kleine stukjes, soms als volledige prop van wel enkele centimeters diameter. Het kan gepaard gaan met een heel klein beetje bruin of rood bloedverlies.

Ben je meer dan 2 weken voor je uitgerekende datum? Breng dan je vroedvrouw en/of gynaecoloog op de hoogte.

Ben je minder dan 2 weken voor de vermoedelijke bevallingsdatum? Dan hoef je niets te doen. Je lichaam maakt zich stilaan klaar om te gaan bevallen. Dat kan straks, morgen of over een heel aantal dagen pas zijn.

 #slijmprop #bevalling

Help ik heb last van Hemorroïden, aambeien

Net boven de anus bevindt zich op een aantal plaatsen een netwerk van kleine bloedvaten, de zogenaamde zwellichamen. Ze liggen als kussentjes tegen elkaar aan, zodat de anus waterdicht kan worden afgesloten. Als er voortdurend druk op de bloedvaten staat, kunnen deze uitrekken en uitzakken. Veroorzakers zijn persen (bijvoorbeeld herhaaldelijk geconstipeerd zijn, slecht toiletgedrag of persen bij een bevalling) of door druk van een vergevorderde zwangerschap. Aambeien of in medische termen hemorroïden zijn uitgezakte zwellichamen. Soms gaan ze vanzelf weg, soms ook niet. Ze kunnen uitwendig en/of inwendig zitten. Uitwendige aambeien herkent u als een zacht, pijnlijk bultje of uitstulping aan de buitenkant van de anus. Een naar buiten gezakte aambei gaat aanvankelijk vanzelf weer terug. In een later stadium moet u het naar binnen terugduwen.

Mogelijke klachten:

  • anale jeuk
  • anale pijn
  • anaal bloedverlies
  • drukkend, branderig gevoel na de stoelgang
  • veegjes in je broek
  • moeilijker kunnen proper vegen

Tips:

  • Gezonde stoelgang! Zorg voor vlotte zachte ontlasting. Eet dus vezelrijk en drink veel water.
  • Gezond toiletgedrag: zorg er voor dat je alleen druk zet wanneer je ook effectief stoelgang moet maken, blijf niet te lang op het toilet zitten, zet je voeten op een bankje

 #hemorroiden #stoelgang #anus #analepijn #aambeien

Kan ik iets doen tegen gezwollen voeten?
  • draag kwalitatieve schoenen
  • vermijd lang zitten en lang staan
  • blijf in beweging, probeer minimaal 150min gemiddeld actief te zijn per week
  • drink veel water
  • draag losse comfortabele kledij
  • verminder je zoutinname
  • leg je voeten af en toe omhoog
  • draag eventueel steunkousen/compressiekousen (tot aan de knie is voldoende)
  • laat je zachtjes masseren/draineren
  • koel je voeten af met een verkoelend voetbadje

 #steunkousen #gezwollenvoeten

Kan ik iets doen tegen spierkrampen?
  • Meer water drinken
  • zorgen dat je voldoende magnesium opneemt (in je voeding voorzien, en haal je eventueel ook uit voedingssuppletie(altijd in overleg met je arts))
  • Voldoende bewegen
  • Je onderrug, bilspieren en benen stretchen

 #spierkrampen

Zou perineummassage nuttig zijn voor mij?

Veel wetenschappelijk onderzoek bestaat er nog niet over het masseren van je vaginale opening ter voorbereiding op een bevalling. Enkele kleine onderzoeken in combinatie met ervaring vertellen wel dat er zeker positieve effecten zijn. Er kan niet worden gesteld dat perineummassage scheuren effectief helpt voorkomen. Wel is het risico op scheuren iets minder, leer je jezelf beter kennen, wordt je je bewuster van je bekkenbodem, kan je beter ontspannen en is de doorbloeding down under beter.

 #perineummassage #prenataal

Ik heb ongelooflijk veel angst voor de bevalling, wat kan ik doen?

Veel angst tot extreme angst voor de bevalling bestaat, er is zelfs een naam voor: Tokofobie. Het eerste dat we je kunnen aanraden is deze angst kenbaar te maken aan je zorgverleners. Dat kan in eerste instantie je huisarts en gyneacoloog zijn. In deze situatie ga je absoluut veel baat hebben bij een vroedvrouw als vertrouwenspersoon. Door je goed voor te bereiden, wat voor iedereen anders in te vullen is, kan je meer vertrouwen krijgen in het proces van zwangerschap en bevalling. Heb je veel paniek? Dan kan een gespecialiseerde psycholoog je zeker helpen. Andere mogelijkheden: prenatale lessen, zwangerschapsyoga, mindfulness,

Help ik ben ‘overtijd’ wat kan ik doen om de bevalling op gang te krijgen?

Wat is over tijd? In principe kan je de start van de bevalling verwachten tussen 2 weken voor en 2 weken na de uitgerekende vermoedelijke bevallingsdatum. Ga je voorbij je vermoedelijke bevallingsdatum bij een eerste zwangerschap is dat geheel normaal! Enkele tips:

  • doe dingen waar je van ontspant, rustig van wordt
  • doe dingen die je blij maken
  • naast voldoende rust blijf je best goed in beweging
  • acupunctuur/acupressuur
  • gezonde voeding
  • vrijen
  • voetreflexologie

En bespreek de mogelijkheden met je gyneacoloog en vroedvrouw.

 #overtijd

Waar kan ik een gespecialiseerde kinesitherapeut vinden?

België:

De meeste gekwalificeerde kinesitherapeuten in de bijzondere beroepsbekwaamheid perinatele kinesitherapie en pelvische reëducatie zijn te vinden op www.bicap.be.

De algemene beroepsvereniging voor kinesitherapie is Axxon, www.axxon.be heeft ook een tool om een kinesitherapeut te vinden in uw regio.

Waar vind ik een goede vroedvrouw in mijn geburen?
Kan ik spataders vermijden?

Neen. Een zwangerschap is een verhoogd risico op het ontstaan van spataderen. Heb je hier aanleg voor zorg dan dat je voldoende in beweging blijft en eventueel steunkousen draagt. Bespreek het met je huisarts en/of gyneacoloog.

 #spataders

Ik ben bevallen

Mijn vulva is gezwollen, blauw en pijnlijk, is dit wel normaal?

Een bavianenpoep is niet uitzonderlijk na een vaginale bevalling! Laat je onderkant regelmatig checken de eerste periode door je vroedvrouw.

Wat kan er helpen?

  • bekkenbodemoefeningetjes helpen heel goed ontzwellen
  • zitten op een harde ondergrond (compressie)
  • eventueel verkoeling met ijs (nat maandverband in vriezer, of coldpack)
  • steungevend ondergoed
  • rust
  • benen hoger leggen
  • spoelen met verzachtend water (zoals kamillewater)

 #postnataal #vulva #gezwollen #bekkenbodemoefeningen

Waar kan ik een gespecialiseerde kinesitherapeut vinden?

België:

De meeste gekwalificeerde kinesitherapeuten in de bijzondere beroepsbekwaamheid perinatele kinesitherapie en pelvische reëducatie zijn te vinden op www.bicap.be.

De algemene beroepsvereniging voor kinesitherapie is Axxon, www.axxon.be heeft ook een tool om een kinesitherapeut te vinden in uw regio.

Ik ervaar een zakkingsgevoel ter hoogte van mijn bekkenbodem, wat moet ik doen?
  • Je kan het gevoel hebben alsof er een meloen op je bekkenbodem rust.
  • Ook kan het aanvoelen alsof je vagina lager hangt.
  • Of gewoon een moeilijk te omschrijven vreemd gevoel.

Dit gevoel zal minderen bij zitten en liggen en toenemen in stand of bij heffen, wandelen, springen.

 Wat je best doet is dit bespreken met je vroedvrouw of huisarts of gynaecoloog en zo snel mogelijk een afspraak inplannen bij een gespecialiseerde kinesitherapeut. Deze kinesist zal je kunnen onderzoeken en uitgebreid uitleggen wat er gaande is. Ook krijg je gericht advies.

 Weet dat een zakkend/zakkings-gevoel meestal van voorbijgaande aard is mits de juiste opvolging. Weet dat het geen reden is tot paniek en zelfs een vrij normaal en veel voorkomend fenomeen is na een zwangerschap.

 #bekkenbodem #perineum #zakking

Ik kan mijn plas niet lang meer ophouden, kan ik daar iets aan doen?

vrouwen heeft ongewild urineverlies na de bevalling. Dat is veel! Je bent dus niet alleen. Bij de meeste vrouwen kan dit volledig worden opgelost mits de juiste begeleiding! Spreek erover met je vroedvrouw, huisarts en/of gyneacoloog. Gerichte bekkenbodemkinesitherapie kan wonderen doen!

Kan je op jezelf beginnen trainen? Ja dat kan maar let daar mee op: onderzoek wees uit dat maar 30% vrouwen een juiste bekkenbodemcontractie kan uitvoeren vooraleer ze een uitgebreide uitleg en instructie kregen! En foutieve training kan tot meer ongemak leiden.

 #urineincontinentie

Wanneer start ik postnatale kinesitherapie?

De regel voor opstart postnatale kinesitherapie is: wanneer jij je er klaar voor voelt! Normaalgezien kreeg je tijdens de prenatale kinesitherapiesessies al tips en advies voor je postnataal herstel waar je de eerste dagen en weken mee verder kan. Daarnaast zie je op de meeste materniteiten ook een kinesiste die je informatie en advies komt geven voor de eerste kraamperiode. Buitenshuis starten met postnatale kine gebeurt meestal tussen 4 en 10 weken na je bevalling.

 #postnatalekinesitherapie

Kan ik al terug zwanger worden direct na de bevalling?

Ja, het zou kunnen dat je al ten vroegste 2 à 4 weken na de bevalling ovuleert en dus weer vruchtbaar bent! Ook als je borstvoeding geeft is deze kans reëel!

Bespreek met je gynaecoloog de juiste anticonceptie.

 #vruchtbaar #bevruchting #anticonceptie

Wanneer terug lopen na de bevalling?

Hier kunnen we geen eenduidig antwoord op geven. Waarom? Het heeft met heel veel factoren te maken. Enerzijds of je voordien en tijdens de zwangerschap liep, anderzijds hoe je bevalling en je postnataal herstel is verlopen. De beste pion om je te kunnen vertellen of je fysiek klaar bent op te (her)starten met lopen is je kinesitherapeut. Zij kunnen via een Internationaal opgestelde testing onderzoeken of je lichaam klaar genoeg is om de impact van lopen aan te kunnen.

Algemeen wordt er aangenomen dat je best niet herstart de eerste 3 maanden na je bevalling. Maar ook hier kunnen we benadrukken dat elk individu anders is, er heel veel afhangt van je sportniveau van voordien, de bevalling en je inzet voor je herstel.

 #loophervatting #lopen

Wanneer mag ik terug in bad na de bevalling?

Voor de zekerheid (om het gevaar op infecties te voorkomen) wordt er geadviseerd pas in bad of zwembad te gaan als het bloedverlies (lochia) enkele dagen voorbij is.

 #bad #postnataal

Zal seks na de bevalling nog terug fijn worden?

Geen zorgen! Voor veel koppels wordt seks juist beter, fijner, intenserVeel vrouwen zijn zich bewuster van hun onderkant, hun perineum, hun vagina, hun bekkenbodem waardoor seksualiteit intenser beleefd wordt. De eerste keren weer penetratie kan wel weer wat aanvoelen als de eerste keer vrijen, maar mag geen pijn doen. Penetratie hoort nooit pijn te doen. We kunnen zeker aanraden de eerste periode de focus vooral op voorspel te leggen en alles behalve penetratie om pas over te gaan tot effectieve penetratie als dat voor beide partijen goed voelt.

 #seks #betrekking #vrijen

Help mijn poep is verdwenen?

Ja, vele vrouwen merken postnataal op dat hun zitvlak platter is, minder stevig gevormd. Dit is niet onlogisch en heeft te maken met:

  • de veranderde houding tijdens de zwangerschap en direct na de bevalling
  • het weker worden van spieren, ligamenten en overige steunstructuren
  • het verzwakken van je bekkenbodem

 Het wordt ook wel dead-butt-syndromegenoemd!

 #achterwerk #deadbutt

Wie kan me begeleiden na mijn bevalling?

In eerste instantie je omgeving: partner, familie, vrienden.

Daarnaast: vroedvrouw, kraamhulp,

Na de eerste dagen/weken kan je kinesitherapeut bij je kinesitherapeut terecht en waar nodig psycholoog, diëtist, lactatiekundige…

 #postnataal #vroedvrouw #kinesitherapeut #gyneacoloog #kraamhulp #kraamzorg

Wat als de roze wolk helemaal niet roos is maar eerder een donderwolk?

Zwanger worden, nog zwangerder worden, bevallen, een kindje verwelkomen, veel nieuwigheden, herstellen, er verandert veel op relatief korte tijd. Het is daarom niet voor elke vrouw een zorgeloze periode of ‘roze wolk’-beleving. Hoe graag je misschien ook zou willen. Er kunnen allerlei gevoelens de kop opsteken: onzekerheid, faalangst, vermoeidheid, somberheid, angst, zich onbegrepen en eenzaam voelen Je kan je je afvragen of je je kindje wel ‘graag genoeg’ ziet. Je wilt alles heel goed doen maar je vindt dat je hierin niet slaagt. Je kan je hierom schuldig voelen.

De meerderheid van de jonge ouders heeft het wel eens lastig tijdens de zwangerschap en in het eerste jaar na de geboorte van hun kind.

Schaam je niet en deel je gevoelens, met je partner, je vroedvrouw, je arts

De hormonen gaan stilaan weer in evenwicht komen wat je gevoel positief kan beïnvloeden. En met wat extra hulp van de zorgverlening rondom je worden die wolken stilaan lichter.

 Er bestaat gespecialiseerde hulp zoals vroedvrouwen en psychologen die zich in perinatale depressie specialiseerden.

 #babyblues #rozewolk #depressie #angst

Help, heb ik een borstontsteking?

Melkkanaaltjes kunnen verstopt raken wat zich meestal uit in een gevoelige soms pijnlijk harde plek. Soms gaat dit gepaard met roodheid en warm aanvoelen van die plaats.

Heb je ook verhoging of koorts en een grieperig gevoel, dan heb je waarschijnlijk een borstontsteking! Bespreek symptomen zoals deze altijd met je vroedvrouw!

 #borstontsteking #verstopping #borstvoeding

Wat kan ik van een consultatie bij de bekkenbodemtherapeut verwachten?

Eerst en vooral een erg discrete en professionele aanpak. De kinesitherapeute zal je verhaal in kaart brengen als eerste deel van haar onderzoek. De therapeut zal je veel vragen stellen over voeding, bevalling(en), je werk, je toiletgedrag, mogelijke klachten,… Samen met jou bespreekt ze een behandelplan en start ze met gericht advies.

 Meestal zal er pas de tweede consultatie een effectief inwendig fysiek onderzoek plaatsvinden van de bekkenbodem. Weet dat dit ook niet altijd nodig is én dat alles ruim met jou wordt besproken vooraleer er tot onderzoek of training wordt overgegaan.

 #bekkenbodemkinesitherapie #bekkenbodem

Wat kan ik bij een postnatale kinesitherapeut gaan doen?

Bij de postnatale kine wordt de focus gelegd op het revalideren van je ontzwangerende lichaam. Tijdens de zwangerschap en bevalling ondergaat je Mamalijf heel veel veranderingen, dus een goede revalidatie is zeker aan te raden.

  • Er wordt een onderzoek gedaan van je Mamalijf om in kaart te brengen wat je werkpunten zijn.
  • Samen worden er doelen uitgestippeld afhankelijk van jouw hulpvraag.
  • De nadruk ligt altijd op het stimuleren van het herstel van bekkenbodem, diepe buik-en rugmusculatuur, balans, kracht en vertrouwen in je lichaam.
  • Je lichaam staat voor een zware taak: kind(eren) groot brengen en dus de eerste jaren veel heffen en dragen. Een sterk Mamalijf is dus van groot belang ter voorkoming van typische mamablessures!
  • Ook werk je samen met je kinesitherapeut/fysiotherapeut op een verstandige progressieve manier toe naar eventuele sporthervatting.
  • Je kinesitherapeut is hét aanspreekpunt bij uitstek als het gaat over fysieke kwalen.

 #postnatalerevalidatie #postnatalekinesitherapie

Help ik heb last van hemorhoïden/aambeien

Net boven de anus bevindt zich op een aantal plaatsen een netwerk van kleine bloedvaten, de zogenaamde zwellichamen. Ze liggen als kussentjes tegen elkaar aan, zodat de anus waterdicht kan worden afgesloten. Als er voortdurend druk op de bloedvaten staat, kunnen deze uitrekken en uitzakken. Veroorzakers zijn persen (bijvoorbeeld herhaaldelijk geconstipeerd zijn, slecht toiletgedrag of persen bij een bevalling) of door druk van een vergevorderde zwangerschap. Aambeien of in medische termen hemorroïden zijn uitgezakte zwellichamen. Soms gaan ze vanzelf weg, soms ook niet. Ze kunnen uitwendig en/of inwendig zitten. Uitwendige aambeien herkent u als een zacht, pijnlijk bultje of uitstulping aan de buitenkant van de anus. Een naar buiten gezakte aambei gaat aanvankelijk vanzelf weer terug. In een later stadium moet u het naar binnen terugduwen.

Mogelijke klachten:

  • anale jeuk
  • anale pijn
  • anaal bloedverlies
  • drukkend, branderig gevoel na de stoelgang
  • veegjes in je broek
  • moeilijker kunnen proper vegen

 Tips:

  • Gezonde stoelgang! Zorg voor vlotte zachte ontlasting. Eet dus vezelrijk en drink veel water.
  • Gezond toiletgedrag: zorg er voor dat je alleen druk zet wanneer je ook effectief stoelgang moet maken, blijf niet te lang op het toilet zitten, zet je voeten op een bankje

 #hemorroiden #stoelgang #anus #analepijn #aambeien

Zal mijn lichaam veranderen door zwangerschap & bevalling?

Ja. Jij als persoon zal veranderen en ook je lichaam zal veranderen. Van zodra je zwanger bent zijn er heel wat hormonen werkzaam in je lichaam om een nieuw mensje te creëren. Daardoor zal je huid veranderen, ook je gewrichten en spieren ondervinden invloed van hormonen, je haren, je nagels, je organen,… In de periode van zwangerschap tot heel wat maanden na de bevalling zal je verschillende fases doormaken van lichamelijke veranderingen. Of deze lichamelijke veranderingen blijvend zijn? Dat kan je niet vooraf weten. Een goede gezondheid voor, tijdens en na de zwangerschap hebben daar invloed op. Zorg voor goede begeleiding om je lichaam te ondersteunen in al deze fases en je te helpen op jou tijd je lichaam optimaal te laten herstellen.

 #postpartum #lichaam #mamalijf

Wanneer kan ik weer vrijen?

We adviseren om het vrijen met penetratie in ieder geval te wachten totdat het bloedverlies volledig gestopt is. In de tijd dat je nog bloedverlies of bruinige afscheiding hebt, is je baarmoeder nog aan het genezen. Dit kan tot 6 weken duren.

Vrij alleen wanneer jij er oké mee bent. Ook als je net bevallen bent hoort betrekking hebben geen pijn te doen.

 #vrijen #seks #penetratie

Wat kan ik verwachten van het bloedverlies na de bevalling?

Het is heel normaal dat je bloed verliest na de bevalling(lochia). Zowel na een vaginale als buikbevalling/keizersnede.

1: de eerste dagen verlies je rood bloed met klontertjes, vliesjes,…

2: vanaf ongeveer dag 4 wordt het meer rood-bruin met restjes oud bloed, stukjes en vliesjes

3: Vanaf zon 10 dagen na je bevalling kan het bloedverlies meer gelig worden. Dit blijft meestal nog aanhouden tot ongeveer 1 maand na de bevalling.

 => is heel interindividueel verschillend

=> gaat niet gepaard met buikpijn, tenzij naweeën die je vooral hebt na een 2e of 3e ofkindje

=> neemt dus duidelijk stilaan af in hoeveelheid

=> altijd je vroedvrouw of arts contacteren als:

  • je toch opvallend veel bloedverlies hebt
  • je buikpijn blijft hebben
  • je je misselijk voelt
  • je koorts maakt

 #bloedverlies #lochia #postnataal #kraamperiode #naweeën

Wat kan ik doen bij last aan het litteken van de knip?
  • Bespreken met je vroedkundige!
  • Ijs tegen je perineum de eerste dagen
  • Zitten op harde ondergrond (compressie)
  • Proper houden => steeds naspoelen na toilet
  • Droog houden => met haardroger
  • Eventueel in samenspraak met vroedvrouw en/of arts: Pijnstilling zoals ibuprofen of voltaren suppo
  • TIP: binnenkort terug toe aan seks? Zorg voor optimale opwinding, ontspanning & gebruik extra glijmiddel bij de eerste kerenpenetratie!

 #episiotomie #knip #postnataal

Wat zijn naweeën?

Naweeën zijn letterlijk wat het woord zegt: weeën na de bevalling. Deze baarmoederkrampen helpen de restanten bloed en vliezen uit je baarmoeder verwijderen en dragen bij tot het krimpen van je baarmoeder naar haar oorspronkelijke grootte.

Ze komen meer voor bij vrouwen die al eerder een of meerdere bevalling(en) hadden. Deze weeën zijn meestal de eerste dagen het ergst en nemen dan snel af in intensiteit. Als je baby aan de borst drinkt zal dit dankzij het hormoon oxytocine naweeën uitlokken. Vraag je vroedvrouw raad als je veel last hebt.

Enkele tips:

  • Rustig blijven en doorademen
  • Een warm kussen op je buik
  • Je buik steunen met een steungevende band/korset
  • Paracetamol (Pijnstilling)
  • Ook zijn er enkele kruiden gekend voor een kalmerend effect, vraag raad bij je vroedvrouw en begin niet op eigen houtje te experimenteren met kruiden.

WEETJE: na een 6-tal weken heeft de baarmoeder weer zijn oorspronkelijke grootte!

 #naweeën #postnataal

Wanneer zal ik terug ongesteld worden?

Dat kan niemand voor jou voorspellen. Als je geen borstvoeding geeft kan je verwachten dat je menstruatie ongeveer 3 maanden na de bevalling weer opstart. Wél borstvoeding? Dan kan dit gemakkelijk een half jaar duren.

Let op, die eerste keren weer menstrueren kunnen heel anders zijn dan voordien. Veel voorkomend is meer pijn, hevige bloedingen en nog onregelmatig zijn.

#menstruatie #postnataal

Kan ik sporten terwijl ik nog borstvoeding geef?

Ja absoluut. Sporten heeft geen invloed op de samenstelling noch op de productie van je moedermelk. Ook heeft het dus geen invloed op de groei van je baby.

Let wel:

  • er is nog steeds meer van het hormoon relaxine in je lichaam aanwezig waardoor je meer risico loopt op blessures.
  • denk eraan om voldoende te hydrateren en dus nog meer water te drinken!
  • plan de sportmomenten zo in dat je niet met overvolle borsten moet sporten.
  • draag een goed ondersteunende bh.

 #borstvoeding #sport

Ben ik alweer ongesteld?

De eerste menstruatie kan vanaf 6 weken weer op gang komen. Het kan ook nog maanden wegblijven. De meeste mamas worden terug ongesteld rond 2 maanden na de bevalling. Het is bekend dat bij borstvoeding de menstruatie wel vaker langer weg blijft.

 #menstruatie #ongesteld #postnataal

Heb ik een diastase?

Het woord diastase wordt erg veel gebruikt en klinkt nogal eng. Nochtans is het een normaal verschijnsel tijdens de zwangerschap. Elke mama krijgt te maken met het wijken van de twee rechte buikspierhelften om plaats te maken voor de groei van de baarmoeder. Het weefsel tussen de 2 rechte buikspierdelen, de linea alba, wordt opgerekt. Het linea alba-vlies scheurt niet, er ontstaat dus geen gat in je buik ook al voelt dat soms wel zo.

 

Uitzonderlijk zien we bij een diastase ook een gaatje of opening in het vlies en dat noemen we dan een buikhernia of buikwandbreuk.

 

Je kan een diastase dus niet voorkomen omdat het een normaal fysiologisch verschijnsel is. Wél kan je voorkomen dat de linea alba te veel onder overdreven spanning komt te staan door gezonde houdingen en bewegingen => vraag hier specifiek naar bij je kinesitherapeut.

Als na de bevalling de ruimte tussen de linker- en rechterhelft van je rechte buikspieren meer dan twee vingers wijd is, of wanneer die heel zacht en diep is, dan spreken we van een diastase. De ruimte tussen je rechte buikspieren moet aanvoelen als een trampoline. Wanneer de ruimte tussen je buikspierhelften te groot of te slap is dan kan je daar niet voldoende spanning creëren. Dit kan leiden tot allerlei klachten: bekkenbodemklachten, pijn aan de buik, klachten aan het bekken of schaambotgewricht of instabiliteit.

De meest betrouwbare manier om erachter te komen of je een diastase hebt die extra zorg en behandeling vergt, is een onderzoek van je gespecialiseerde kinesitherapeut.

#diastase #diastasisrecti #buikwand

Algemeen vrouw

Hoe was ik mijn vulva best?

Met water! Je gebruikt best geen producten (zeep, douchegel, shampoo, vochtige doekjes, intiemsprays, zeepvrije wasemulsies,…) voor je vulva want deze kunnen irritatie veroorzaken. Je wast je vulva best maar 1x/dag, met lauwwarm water en dept ze voorzichtig droog.

 #vulva #hygiëne #intiemehygiëne

Vaginale windjes?

Al eens een of meerdere vaginale windjes opgemerkt? Het kan voorkomen na penetratie, tijdens bepaalde sportbewegingen of als je recht komt uit de zetel: een vaginale wind. Daarmee bedoelen we het onvrijwillig geurloze lucht verliezen via je vagina. Het is niets om je zorgen over te maken en komt best vaak voor! Vele vrouwen ervaren het als een erg vervelend hinderlijk iets. Meer informatie kan je vinden op The Pelvic Floor (www.thepelvicfloor.be) en twijfel niet om het te bespreken met je bekkenbodemkinesitherapeut.

 #vaginalewindjes #flatulentie #scheetje

Wat betekent prolaps?

De bekkenbodem bestaat uit spier- en steunweefsel lagen aan de onderzijde van het bekken. Ze zorgt er onder meer voor dat de blaas, darm en baarmoeder op hun plaats worden gehouden. Verschillende zaken kunnen de bekkenbodem beschadigen of minder sterk en soepel maken. Dat kan aanleiding geven tot orgaanverzakking. Zo een gynaecologische verzakking wordt prolaps genoemd.

Het kan zich uiten in een zwaar gevoel of balgevoel in de vagina maar ook in een zeurend gevoel in de onderbuik of rug, onvolledig leegplassen, bruine veegjes in je ondergoed, nadruppelen na plassen,…

 Meer informatie over de bekkenbodem kan je vinden op de website van The Pelvic Floor (www.thepelvicfloor.be).

 #bekkenbodem #prolaps #verzakking

Heb ik een verzakking?

De bekkenbodem bestaat uit spier- en steunweefsel lagen aan de onderzijde van het bekken. Ze zorgt er onder meer voor dat de buikorganen op hun plaats worden gehouden. Verschillende zaken kunnen de bekkenbodem beschadigen of minder sterk en soepel maken. Dat kan aanleiding geven tot orgaanverzakking. Zo kunnen bij een gynaecologische verzakking of prolaps de baarmoeder, de blaas en/of de darmen naar beneden zakken.

Het kan bij aanvang een vage last veroorzaken in je onderbuik, die in de loop van de dag meestal verergert en verdwijnt als je gaat neerliggen. Soms voel je een neerwaartse spanning of lage rugpijn.

Je kan ook andere klachten ondervinden zoals:

  • Problemen met plassen: zwakkere urinestraal, gevoel dat je de blaas onvolledig leeg plast, problemen om te beginnen met plassen, frequenter plassen, zoeken naar houdingen om gemakkelijker te plassen, niet tijdig op het toilet geraken, niet meer kunnen plassen.
  • Problemen met de stoelgang: gevoel alsof er stoelgang blijft zitten, sterke drang, pijnlijke of moeilijke ontlasting, ongewild verlies van stoelgang, je moet de vinger of steun van je hand gebruiken om de darm te ledigen.
  • Seksuele problemen.

Postnatale oefeningen worden terugbetaald. Maak er zeker gebruik van. Zo leer je je bekkenbodem trainen, wat het risico op verzakking sterk vermindert!

#postnataleoefeningen #postnatalerevalidatie #verzakking #prolaps

Na buikgeboorte/keizersnede

Hoe kan ik het litteken van mijn keizersnede verzorgen?

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Mag ik direct heffen?

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Wanneer kan ik weer sporten?

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Het lijkt alsof mijn buik boven mijn litteken hangt, kan ik daar iets aan doen?

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Menopauze

Vaginale droogheid?

Erg veel voorkomend: vaginale droogheid. Het evenwicht in de vaginale flora raakt verstoord wat tot uiting komt onder de vorm van een brandend, jeukend geïrriteerd gevoel.

Het komt vaak voor bij vrouwen door de hormonale schommelingen tijdens zwangerschap en postpartum, bij borstvoedende mamas en zeker in de menopauze.

Het kan erg onaangenaam zijn en soms een hinderpaal voor geslachtsgemeenschap. Praat erover met je gyneacoloog of bekkenbodemkinesitherapeut, zij kunnen je gericht advies geven en bijvoorbeeld een zalf voorschrijven.

#vaginaledroogheid #jeuk #irritatie

Als ik stoelgang maak heb ik het gevoel niet volledig te ledigen.

Het kan voorkomen dat je merkt dat je stoelgang niet volledig komt en je op een later tijdstip weer aandrang voelt. Dit kan je opvallen omdat het anders is dan voordien. Ons eerste advies is om er altijd voor te zorgen dat je vlotte stoelgang hebt, drink daarom veel water en eet voldoende vezels. Je zal van de onvolledige lediging geen pijnklachten ervaren maar toch is het iets om te melden aan je arts. Het zou kunnen zijn dat het te maken heeft met je bekkenbodemspieren of met een eventuele verzakking van je darm. Dit kunnen je gynaecoloog en je kinesitherapeut onderzoeken waarna ze gericht advies kunnen geven. Hiermee blijven rondlopen kan je onnodig zorgen doen krijgen, aambeien geven, verzakking,…

#stoelgang #prolaps

Zit je met een andere vraag?

Aarzel niet en neem contact op met je vroedvrouw, je huisarts, je gyneacoloog, je kinesitherapeut,…

Je vraag aan ons stellen?

0
    0
    Winkelmand
    Je winkelmand is leegTerug naar winkel